Ozeias “Ossi” Graciano MiPK päävalmentajaksi

Ozeias “Ossi” Graciano aloittaa Mikkelin Pallo-Kissojen päävalmentajana

“Useimmat kirjoittavat nimeni väärin, oli mukava huomata että Kissoissa nimi oli heti oikein kirjoitettu”, Ossi kertoo ensimmäisistä tuntemuksista sopimusta allekirjoittettaessa.

Olet kotoisin Brasilasta, mikä toi sinut Suomeen?

Haaveilin jo pikkupoikana jalkapalloilijan urasta Brasilian ulkopuolella. Pääsin toteuttamaan unelmaa kun pelasin 2006-2007 Kiinan Superliigassa, Shenzhen Ruby FC joukkueessa.

Tulin Suomeen torniolaiseen ykkösen joukkueeseen Tornion Palloon kaudeksi 2007. Ensimmäinen päiväni Suomessa oli luminen torstai. Ihmettelin kun Tornion kadut olivat aivan autiona, luulin että oli joku juhlapyhä ja ihmiset ovat sisällä kodeissaan. Valmentajani sanoi että tämä on aivan normaalia käyttäytymistä Suomessa.

Mitkä ovat odotuksesi Mikkelin Pallo-Kissoista?

Uskon että saan hienon mahdollisuuden kehittää nuoria pelaajia ja koko joukkuetta. Omalla valmennusuralla tämä on selkeä kehitysaskel.

Millainen on valmennusfilosofiasi?

Haluan pelata “mukavaa jalkapalloa” (nice football). Voitamme pelejä kun pelitapamme on “nice football”, ja tämä pitää muistaa myös häviöiden kohdalla. Jalkapallon pitää olla viihdyttävää niin katsojille kuin pelaajillekin, uskon että pääsemme tällä tyylillä hyviin tuloksiin.

Kun pelaajien itseluottamus on kohdallaan, he myös pelaavat paremmin ja auttavat koko joukkuetta menestymään. Virheitä saa tehdä, virheet voi korjata ja niistä voi oppia.

Joskus on pakko tehdä päätöksiä jotka eivät ole vältämättä yksittäisen pelaajan kannalta mieluisia, mutta ne auttavat joukkuetta kentällä.

En koskaan arvostele pelaajaa suuren joukon edessä, haluan käydä hänen kansssaan asiat läpi henkilökohtaisissa keskusteluissa. En ole huutava valmentaja.

Aloitit Futsalin pelaajana, miten futsal voi auttaa jalkapallon pelaamisessa?

Futsalissa oppii hyvin ensimmäisen kosketuksen merkityksen. Pelissä saa paljon pallokosketuksia ja oppii pelaaman pienessä tilassa. Futsalista on ehdottomasti hyötyä isolle kentälle siirryttäessä. Aina ei voi pelata pitkiä palloja, pientä tilaa on osattava hyödyntää myös isolla kentällä.

Koska voimme odottaa ensimmäisiä pelaajasopimuksia?

Aloitamme treenit ja valmistautumisen tulevaan kauteen heti marraskuun alussa. Pelaajasopimuksista kerrotaan mahdollisesti hyvinkin pian.

Ja sitten kaikkein tärkein kysymys, kuka on maailman paras pelaaja?

Tietysti se alkuperäinen ja oikea Ronaldo (Ronaldo Luis Nazário de Lima, Brasilia). Hän oli mielestäni täydellinen pelaaja, ja pärjäisi kentällä varmaan vieläkin ilman loukkantumisia. Hän käytännössä voitti Brasilialle yksin maailmanamestaruuden vuonna 2002.

Nykyisistä pelaajista ehkäpä se toinen Ronaldo on paras. Mutta on vain yksi aito Ronaldo.

Kiitos Ossi haastattelusta ja tervetuloa Mikkelin Pallo-Kissoihin!

Ozeias ‘Ossi’ Fernando Graciano
(s. 21. toukokuuta 1983, São Paulo, Brasilia)

Pelaajana
2004-2006 Kiina Shenzhen Ruby FC
2007 Brasilia Esporte Clube XV de Novembro de Jau
2007 Suomi TP-47
2008-2010 Suomi PS Kemi
2011-2012 Suomi FC Hämeenlinna
2013-2015 Suomi AC Kajaani
2016-2018 Mikkelin Palloilijat

Valmentajana
2018 Mikkelin Palloilijat U15 päävalmentaja
2019-2020 Mikkelin Palloilijat U20 päävalmentaja
2019 -2020 Mikkelin Palloilijat edustusjoukkue valmentaja
2020 Savilahden Urheilijat edustusjoukkue päävalmentaja
kaudella 2021 Mikkelin Pallo-Kissat päävalmentaja